El dimecres 19 de març, a les 18:30h, vam compartir una xerrada amb Jordi Collet, co-autor de l’obra “Educació Inclusiva Global”, d’editorial Octaedro, on s’aborden qüestions relacionades amb els processos d’inclusió escolar interrelacionant la dimensió de l’aula, de l’escola com a institució, i de les famílies i la comunitat.
Amb aquesta concepció, es convida a no intervenir sobre els alumnes assenyalant els reptes individuals que cal solucionar sinó que es construeixen respostes que impliquin a tota la comunitat, des de l’escola fins a la ciutat o municipi (en la seva estructuració dels temps, dels espais…) passant per les famílies i el seu important rol a l’hora d’acollir la diversitat que viuen en el seu dia a dia els i les alumnes a les aules.
En el moment actual, en què atravessem diverses crisis que posen en risc els valors de la convivència i la inclusió, l’escola esdevé un espai de resistència.
La xerrada que compartirem amb Collet va abordar com la inclusió es pot dur a terme de manera real, concreta i quotidiana, i com els investigadors poden treballar conjuntament amb els professionals i altres agents que desenvolupen les seves pràctiques diàries en diferents contextos.
Durant la conversa vàrem fer un breu repàs de com s’ha construït el concepte de “normalitat” al llarg de la història i com la idea de la inclusió topa amb aquesta concepció que segrega les persones que se situen en un marc de diversitat. A partir de moments clau de la història com la Declaració Internacional dels Drets Humans (1948), l’Informe Warnok (1978) o la Declaració de Salamanca (1994), l’educació s’ha anat obrint cap a un model més inclusiu on es comença a abandonar la idea de segregar els alumnes segons les seves capacitats i fomentar entorns on persones diferents puguin aprendre juntes.
Jordi Collet és Educador Social i sociòleg. Catedràtic de Sociologia de l’Educació de la UVIC-UCC. Ha fet recerca i ha publicat sobre relacions escola – famílies; educació i territori; polítiques educatives; desigualtats; etapa 0-3; educació com a bé comú i educació inclusiva. Ha estat professor visitant al University College London i a la Universitat de Cambdridge.